Gıda Mikrobiyolojisi Maya ve Küf Tayini

Gıda Mikrobiyolojisi laboratuarında maya-küf tayini deneyini ayrıntıları ile anlatmak istiyorum. Gerekli sarf listesini sıralamak gerekirse;

  1. Pepton
  2. Rose-Bengal Agar
  3.  Numune Poşeti
  4. Kaşık (Örnek alınması için ihtiyaca göre)
  5. Pens (Örnek alınması için ihtiyaca göre)
  6. Bistüri (Örnek alınması için ihtiyaca göre)
  7. Pipet (1 ml)
  8. Petri Kabı
  9. Etüv
  10. Eldiven
  11. Dragalski

Deneyimize analizini yapacağımız üründen numune alarak başlıyoruz. Bu numune yufka,ekmek,bulgur,gofret vb. Bir ürün olabilir. Numune poşetine 10 gr. numune alarak işleme başlıyoruz. Deneyin kontrollü olabilmesi için 5 farklı numune poşetine örnek alıyoruz. Alınan numunelerin üzerine 90ml pepton çözeltisi ilave ediyoruz.

Numune Poşeti

İçerisinde pepton çözeltisi ile seyreltilmiş numunemiz bulunan numune poşetini bagmixer yardımı ile homojenize ediyoruz. Homojenizasyon işleminin ardından 10² oranında seyrelterek Rose Bengal agar’a 0,1 ml Pipet ile koyup, Dragalski yardımı ile yaydırıyoruz. 25ºC ‘da 5 gün bekledikten sonra aşağıdaki fotoğrafta belirtildiği gibi inceleyerek sonuç raporu yazılır.

Yorum yapın