Bitkilerde Vejetatif Üreme Çeşitleri ve Örnekleri

Bitkilerde Vejetatif Üreme ve Örnekleri

Yerel tarım sektöründe aşılama, budak yama, göz aşısı ve kalem aşısı gibi nitelendirilen vejetatif üreme bilimsel tanımı ile; yüksek yapılı bitkilerin kök, yaprak veya gövde gibi vejetatif organlarından belirli kısımlarından, ana bitki ile aynı genetik yapıya sahip yeni bireylerin oluşturulnasudur.

Tek bir canlıdan yanlızca bu canlının genleri ile yeni bir canlı oluşmasını sağladığı için cejetatif üreme bir eşeysiz üreme türüdür. Ülkemizde ve dünyada tarım faaliyetlerinde sıkça kullanılan bir yöntem olan vejetatif üreme yüksek yapılı bir bitkinin değişmesi istenmeyen özelliklerin uzun nesiller boyu aktarılmasını sağlar.

Örnekler vermek gerekir ise;

Çelikle Üreme

Gül ve söğüt gibi bitkilerde ana bitkiden alınan dalın toprağa tekrar dikilmesi ile ana bitki ile aynı genetik özellikleri taşıyan yeni bitkilerin oluşmasıdır.

Söğüt vb. Bitkilerde Çelikle Vejetatif Üreme

Sürünücü Gövde İle Üreme

Çilek gibi sürünücü gövdeli bitkilerin gövdelerinde bulunan düğümler köklenir ve toprağa tutunur. Bu noktalaran ana bitki ile aynı genetik özelliğe sahip yeni bitkiler oluşur.

Çilek vb. Sürünücü Bitkilerde Vejetatif Üreme

Yumru İle Üreme

Patates ve yer elması gibi depo organı olan yumru bulunduran bitkiler üzerinde bulunan ve göz adı verilen noktalardan nemli bir ortamda ana bitki ile aynı genetik özelliğe sahip yeni bitkiler meydana getirirler.

Soğan İle Üreme

Zambak, ayrık otu gibi soğanlı bitkilerde, toprak altında bulunan ve rizom adı verilen toprak altı gövdelerinden yeni bitkiler meydana gelir.

Soğan ve Yumru İle Vejetatif Üreme

Bu yazımızda elimizden geldiğince sizlere vejetatif üreme ile ilgili bilgiler vermeye çalıştık. Yazımızda yüksek yapılı bitkilerde görülen vejetatif üreme ile ilgili örnekler de ekledik. Vejetatif üreme ile ilgili aklınıza takılan bir soru var ise bize alt tarafta yorum ile belirtebilirsiniz. Elimden geldiğince cevap vermeye çalışacağım.

Yorum yapın